Pražena jetra

Pražena jetrca

Pražena jetra nekateri obožujejo, drugi jih ne marajo. Sama jih imam zelo rada, vendar jih ne pripravljam prav pogosto. Enkrat na mesec pa so sigurno na mizi.

Za pripravo potrebujem:Pražena jetrca

  • Jetra (telečja ali svinjska) – 50 dag
  • Čebulo – 2 veliki (čebule ni nikoli preveč)
  • Maščobo – cca 7 – 8 dag
  • Lovorjev list
  • Sol, poper
  • Črno vino (ali juho) – nekaj žlic

Olupljeno čebulo narežem na tanke lističe in jo na segreti maščobi zlato prepražim.

Jetra najprej dobro operem in osušim. Porežem vse morebitne žilice.  Nato jih narežem čisto na tanke lističe in jih dodam, skupaj z lovorjevim listom, praženi čebuli. Na visoki temperaturi in ob stalnem mešanju,  jih zelo na hitro popražim.

Če so jetra dovolj na tanko narezana, so takoj, ko spremenijo barvo že pečena. Na koncu jih na hitro solim, popram, dolijem vino, premešam in takoj postrežem.

Pražena jetra in  mešana solata sta za mizo odlična partnerja.  Naj vam tekne!

Nasvet:

–        Če želite jetra narezati res na tanko, potem morate imeti kvaliteten nož. Če se izplača v kaj investirati, so to sigurno noži. Brez nabrušenih in kvalitetnih nožev res ne gre. Kvaliteten nož ti prihrani veliko časa, predvsem pa slabe volje;

–        Ko kopujete jetra, bodite pozorni na to, da bodo mlada in  sveža – to boste spoznali predvsem po barvi. Bolj kot so stara, bolj so temna;

–        Če želite, da jetrca pri praženju ostanejo mehka, potem jih morate res na hitro popražiti. Kajti dalj časa kot jih boste pražili, bolj trda bodo postala. Predvsem pa jih morate soliti in poprati šele čisto na koncu.